Slik kan du lyse opp mørke vinternetter

Det er ingen hemmelighet at vi i Norge kan ha noen kalde, mørke og lange vintre, som gjerne skaper en grad av kollektiv depresjon. Det er flere grunner til det. Selvfølgelig er mangelen på sol den største bidragsyteren, men psykologien generelt ender med å spille inn en del også. Her skal vi se mer på det og komme med noen gode tips til hva du kan bruke mørke kvelder på.

Hvordan kan man forberede seg på vinteren?

Som sagt er det mange årsaker til at vinteren blir krevende for de fleste her til lands. For noen helt klart mer enn for andre. Derfor kan det være lurt å faktisk være forberedt på at denne tiden kommer. Bare at man er bevisst på det vil kunne være en stor bidragsyter til at man kommer bedre ut av sesongen enn mange. Her har du noen gode tips:

Sørg for at du får nok lys

Man burde dra nytte av all den sola man kan. Før dagen blir for kort bør du ta deg tid til å nyte sola mens du har mulighet. Gjennom vinteren kan det kanskje være vanskelig med tanke på at man gjerne er på jobb, men man har alltids tid til en 5-10 minutters pause for å få med et lite glimt. Du bør også vurdere en lysterapilampe som midlertidig erstatning.

Fysisk aktivitet er den beste antidepressiva

Det blir fort en veldig negativ spiral med at man gjerne har litt mindre energi når mørket kommer, som fører til at man blir mindre aktiv, som igjen fører til at man får enda mindre energi. Derfor er det viktig at man sørge for at man faktisk holder seg aktiv i denne perioden. Ski er ikke for alle, men få deg en gåtur eller andre aktiviteter. Treningssentrene holder alltid åpent.

Gjør gode investeringer og migrer for sesongen

Det fleste har ikke råd til å ta lange ferier til solrike land, men dette er noe du kan gjøre noe med. Skal man investere så må man først og fremst spare, men med budsjettering og selvdisiplin trenger ikke denne muligheten være veldig langt unna. For det har blitt mye lettere å tjene penger på nett. Det har man spesielt nå sett med hjemmekontor, men du bør også ta en titt på handelsplattformer. Da lurer du kanskje også på hva du kan gjøre på en handelsplattform? I dag er det utrolig mye enklere å komme i gang og informasjonen er lett tilgjengelig.

Ha nok hobbyer og fritidsfordriv

Det er nok et generelt en mangel på konstruktive fritidstiltak blant de voksne nå til dags. Heldigvis er det nok å velge av der ute. Spesielt før jula når man kan bruke tiden på å lage julegaver. Man kan lage krydderblandinger, strikke/hekle/sy noe praktisk, lær deg å sylte eller fermentere så kan du overraske med pickles eller kimchi. Prøv å les mer bøker enn man ser på TV og annen media. Om man ikke har lyst til å dra seg ut til en bokbutikk eller bibliotek så kan man lese e-bøker gratis med Allbok fra Deichman.